HuzurPinari
Es-Selamu Aleykum HuzurPinarina Hosgeldiniz
Gıpta Etmek Kıskançlıkla Karıştırılmamalıdır Huzurmq8
HuzurPinari
Es-Selamu Aleykum HuzurPinarina Hosgeldiniz
Gıpta Etmek Kıskançlıkla Karıştırılmamalıdır Huzurmq8
HuzurPinari
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HuzurPinari

Huzur Bulacağiniz Bi Ortam HuzurPinari
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Gıpta Etmek Kıskançlıkla Karıştırılmamalıdır

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
canyoldasi
Admin
Admin
canyoldasi


Mesaj Sayısı : 272
Kayıt tarihi : 01/05/11

Gıpta Etmek Kıskançlıkla Karıştırılmamalıdır Empty
MesajKonu: Gıpta Etmek Kıskançlıkla Karıştırılmamalıdır   Gıpta Etmek Kıskançlıkla Karıştırılmamalıdır EmptyCuma Mayıs 06, 2011 2:39 pm

Gıpta Etmek Kıskançlıkla Karıştırılmamalıdır

Müminler, din ahlakına göre yaşamayan insanların normal karşıladıkları, hatta övdükleri kıskançlığın, aslında çirkin bir tavır olduğunu bilirler. Kıskanmak yerine birbirlerinin güzel özellikleri ile iftihar eder, birbirlerinin iyiliği, güzelliği ve daha fazla nimete kavuşmaları için Allah'a dua ederler. Kıskanç insanların aksine müminler "gıpta" ederler. Yani hem Allah'ın başka insanlarda yarattığı nimetlere şükrederler, hem de kendileri de bunlara sahip olmak için dua ederler.

Ancak iman ettiklerini söyledikleri halde, bu ahlakı gereği gibi hayatlarına geçirememiş kimseler de vardır. Bu kimseler din ahlakının yaşanmadığı toplumlarda olduğu gibi kıskançlığı makul görmez ve açık açık bu ahlakı savunmazlar. Ancak kimi zaman nefislerinin bu yöndeki telkinlerine kapılabilirler. Kimi zaman da kendilerince meşru gördükleri bazı durumlarda bu hisleri yaşamalarının Kuran ahlakına muhalif olmayacağını düşünerek kendilerini kandırırlar. Örneğin meşru ve Kuran ahlakına uygun bir istek olarak, müminler arasında sevgi, dostluk, güvenilirlik gibi konularda en önde olmak isterler. Ancak burada Kuran ahlakına uygun davranış, eğer bir başkası kendisinden daha güzel bir ahlak gösterebiliyorsa, bu durumda onunla iftihar etmek ve ona ancak gıpta gözüyle bakmaktır. Kıskançlığın mümin ahlakında yeri yoktur. Ancak yukarıda sözünü ettiğimiz insanlar, gıpta etme duygularını kıskançlıkla karıştırabilmektedirler.

İşte iman eden bir kişi asla bu gaflete düşmek istemez. Kişilere ve kendine benlik vermekten şiddetle çekinir. Üstünlüğün Allah korkusuna göre olacağını, herşeyin Allah'a ait ve yalnızca O'nun kontrolünde olduğunu hiç aklından çıkarmaz. O yüzden Müslümanlar sürekli huzurlu ve mutludur. Yüce Allah, Kuran'da şöyle buyurmaktadır:

".Şüphesiz, Allah Katında sizin en üstün (kerim) olanınız, (ırk ya da soyca değil) takvaca en ileride olanınızdır. Şüphesiz Allah, bilendir, haber alandır." (Hucurat Suresi, 13)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Gıpta Etmek Kıskançlıkla Karıştırılmamalıdır
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» İSRAF ETMEK
» Kaderi bahane etmek
» her zaman sukur etmek lazim

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HuzurPinari :: ^^ISLAMI KONULAR VE KAYNAKLAR^^ :: İlmihal - Fıkıh - Akaid - İtâat- sihir-
Buraya geçin: